Oi suloinen Suomen suvi

Oi sinä suloinen Suomen suvi! Mikä startti saatiinkaan kesään, kun neiti Kesäkuu helli meitä kaikin tavoin. Rannat ja järvet olivat ihmisiä mustanaan aivan kuin muurahaisia ja virkistysalueiden nurmikot täyttyivät pick nick porukoista ja ylipäätään vain lämmössä lepäilevistä kansalaisista. Vietettiin leppoisasti aikaa yhdessä pizzataksien sukkuloidessa lasteineen edestakaisin tuomassa lisää evästä nälkäisille. Lämpö helli talven ja kevään runtelemaa mieltä ja kehoa.

Alkukesän aktiviteetteihin kuului vahvasti myös vesillä oleminen niin veneissä, kanooteissa kuin SUP-laudoilla. Suppilaudat ja riippumatot tuntuivat ainakin täällä olevan alkukesän ehdoton hitti! Kesäkuussa lämmiteltiin ja ladattiin akkuja oikein todenteolla. Ah ja oi, suloinen Suomen suvi!

PhotoRights KaisaN

Kesäkuun superhelteiden jälkeen heinäkuu palautti asiat taas päiväjärjestykseen ainakin kelien suhteen. Luonto on kyllä kiittänyt ja kukoistaa nyt pitkän, kuivan jakson jälkeen koko loistossaan. Mutta epävakaistuneet kelit eivät ole minun menoani haitanneet. Toivottavasti eivät sinunkaan! Jos kesäkuussa lekoteltiin ja latailtiin, niin heinäkuu on täynnä positiivista toimintaenergiaa. Suurimmalla osalla kesäloman highlight osuu perinteisesti heinäkuulle ja nyt jos koskaan on se kesä, jolloin suositaan kotomatkailua ja hilataan koronakevään kolhuista toipuvaa kaunista kotimaatamme uuteen nousuun.

Miten sinä aiot suosia suomalaista ja suomalaisuutta tänä kesänä ja toivottavasti myös jatkossa? Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, kuten vanha sanonta kuuluu. Kun alat katsella ympärillesi, niin mitä mielenkiintoista löydät vaikkapa 100 kilometrin säteellä kotoasi? Itse havahduin tähän ajatukseen, kun viime viikolla vietin pitkästä aikaa pari työpäivää toisella paikkakunnalla. Matkani varrelle sattui muun muassa yksi melontareitti ja kaksi kulttuurihistoriallisesti merkittävää kirkkoa, joista toinen Unescon maailmanperintökohde, Petäjäveden vanha kaunis puukirkko.

Upea auringonlasku Juupajoella tehtaan rannassa. Oi suloinen Suomen suvi!
Auringonlasku Juupajoella Tehtaan rannassa (PhotoRights KaisaN)

Viime viikonloppuna käänsimme auton nokan kohti sitä spottia, missä eteläinen, läntinen ja keskinen Suomi kohtaava – matkasimme Suomen sydämeen kanta-Hämeeseen. Sukuni juuret ovat vahvasti Karjalassa ja asun nykyisin Keski-Suomessa. Mutta olen syntynyt Hämeessä ja sieltä löydän sieluni maiseman. Ilmavat ja viljavat pellot lainehtivat teiden vieressä. Siellä minun on helppo hengittää. Mistä sinä löydät sielusi maiseman?

Suomen sydänmailla sijaitsee monta mielenkiintoista pienempää ja vähän isompaa kodikasta kylää ja kaupunkia, joissa on paikallisia tapahtumia, monipuolista kulttuuritarjontaa ja jos jonkinmoisia luontoon liittyviä elämyksiä. Ratsastusta, melontaa, eräilyä, kalastusta, veneilyä tai vain hiljaisuutta metsässä liikkuen ja vaikka nuotiokahveilla tulen äärellä istuen. Milloin viimeksi kokeilit viimeisintä? On meinaan taivaallisen meditatiivista ja samalla stressihormonit laskevat ihan huomaamatta. Majoittua voit vaikka Egyptissä. Sellainen sijaitsee Virroilla luonnonhelmassa maalaismaisemassa. Mikä mahtava elämys lapsille ja tietty aikuisillekin perinteiden hotellimajoituksen sijaan. Ihan huippua!

Route 66 Juupajoella johtaa Kallenautioon (PhotoRights KaisaN)

Oma reissumme suuntasi Suomen sydänmailla sijaitsevalle Juupajoelle. Matkan varrella Vanha Laivuri riihikahvila tarjosi makoisat kahvit kauniin Keurusselän rannalla Varpaansalmen pysähdyspaikalla. Käväisimme myös Kallenaution kestikievarimuseossa ja veimme lisää tuotteita myyntiin kievarin käsityöpuotiin. Kievari upeine pihapiireineen ja museoesineineen sijaitsee Juupajoella ”route 66” varrella ja on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen pala suomalaisuutta.

Lisää historian havinaa löytyy näillä huudeilla myös Koskenjalan Kenkä- ja Nahkamuseosta, jonne veimme myös Saagaway ™-tuotteita myyntiin. Museo sijaitsee Juupajoen Korkeakoskella Suomen ensimmäistä kenkätehdasta vastapäätä sen entisessä korko- ja lestitehtaassa. Kenkämuseo heitti minut lapsuuteni kesiin, jotka vietin Aaltosen valkoiset puukengät jalassa. Sellaiset löysin museon yli tuhannen kenkäparin joukosta.

Museossa julkistetaan vuosittain myös vuoden kengät. Niiden oli tarkoitus olla tänä vuonna pääministeri Marinin menopelit mutta Sanna vetikin viime hetkellä kenkänsä pois. Vahinko. Kengät olisivat nimittäin päässeet ihan nimekkääseen seuraan. Kenkänsä museon vitriiniin ovat luovuttaneet mm. presidentti Tarja Halonen, puhemies Riitta Uosukainen, Aira Samulin, Jorma Uotinen, Katri-Helena, presidentti Mauno Koivisto… Tiesitkö muuten, että Koiviston kengän numero oli 47 ja Katri-Helenan on kokonaista 33?

Koskenjalan Kenkä- ja Nahkamuseon vuoden 2019 kengät lahjoitti Jorma Uotinen (PhotoRights KaisaN)

Kaunis kotimaamme on täynnä toinen toistaan upeampia aarteita, joista riittä jaettavaksi ihan meille jokaiselle. Mistä päin sinä lähdet etsimään kultahippuja Suomemme suloisessa suvessa?

Symbolit ja merkit

Tämä kaikin puolin poikkeuksellinen kevät on varmasti vienyt meiltä jokaiselta jotakin. Mutta oletko pysähtynyt miettimään, mitä se on sinulle tuonut? Millaisia oivalluksia olet kokenut ja mitä olet saanut? Oletko kenties alkanut nähdä asioita uusin silmin, uusista näkökulmista? Itselleni tämä poikkeusaika on nostanut vahvasti tietoisuuteen symbolit ja erilaiset merkit.

Symbolit ja erilaiset merkit ovat kulkeneet ihmisen mukana varmasti läpi koko ihmiskunnan historian. Niillä on kuvattu erilaisia asioita, haettu turvaa ja vahvistusta, vedetty puoleen asioita ja tapahtumia kuten vaikkapa rakkautta, suojaa, hedelmällisyyttä, taisteluonnea, hyvää satoa, parantumista. Niiltä on kysytty myös neuvoa ja opastusta.

Myös minulle symbolit ja merkit ovat jo kauan olleet merkityksellisiä. Erityisen vahvana olen kokenut muinaisten kelttien symbolit ja viikinkien riimut sekä jo muinaisessa Egyptissä käytetyt merkit. Vuosien saatossa olen löytänyt voimaa ja vahvistusta ihanista Kelttikorujen tuotteista ja iholleni on tatuoitu sellaisia merkkejä ja kuvia, jotka ovat nousseet merkityksellisiksi erilaisissa elämänvaiheissa.

Horuksen silmä ja Ankh-risti tatuoinnit - vanhat merkit ja symbolit
Vanhat egyptiläiset merkit ja symbolit Horuksen silmä ja Ankh-risti -tatuoituina
PhotoRights KaisaN

Itselleni symbolit ja merkit ovat matka menneeseen ja ne luovat vahvan yhteenkuuluvuuden tunteen, vahvan yhteyden juuriin. Niihin juuriin ja siihen menneeseen, mitä sukupolvet ovat vuosituhansien saatossa luoneet jo ennen meitä.  

Synnymme johonkin perheeseen, sukuun, tiettyyn maahan ja aikakauteen. Ja jokaisen historian aikakauden kuluessa on noilla samoilla paikoilla elänyt ennen meitä ihmisiä, jotka ovat luoneet historian kerroksia myös omalle tarinallemme, meidän saagallemme.  

Olemme osa menneisyyttä, vaikka emme sitä ehkä pysähtyisi niin ajattelemaankaan. Menneisyys muovaa meitä ja luo tulevaisuutta tässä hetkessä, jossa nyt olemme. Omien juurien ymmärtäminen antaa myös vahvempia rakennusaineita oman identiteetin, minäkuvan ja itsetunnon luomiseen. Se, että kiinnitymme johonkin, luo vahvaa turvallisuuden tunnetta.

Oletko sinä päässyt kokemaan jossain tietyssä paikassa tällaista voimakasta yhteenkuuluvuuden tunnetta menneisiin ”historian kerrostumiin”? Itselleni tällaisia paikkoja on useita mutta aivan erityisen paikan löysin Bulgariasta Kaliakran niemimaalta. Tunne oli huima. Paikalla ei sinällään ollut enää kovinkaan paljon jäljellä historiallisia merkkejä mutta koko paikka oli upean maisemansa lisäksi täynnä aivan ainutlaatuista energiaa. Aivan kuin sitä olisi käsin pystynyt koskettamaan ja siirtämään itsensä taaksepäin aikamatkalle historian kerrostumiin. Vahvana merkkinä minulle paikan ainutlaatuisuudesta saapui niemimaan kärkeen delfiiniparvi leikkimään ja aterioimaan. Delfiinit ovat olleet voimaeläimeni lapsuudesta lähtien.

Merkit ja symbolit ovat kulkeneet ihmisen mukana läpi koko ihmiskunnan historian.
Symbolit ja merkit Saagaway TM -tuotteissa. PhotoRights KaisaN

Oman perusturvallisuuden vahvistaminen, juurien kiinnittäminen vahvemmin omaan historiaan ja sitä kautta merkkien ja symbolien kutsu on tänä kuluvana keväänä ollut minulle niin vahva, että ne ovat tulleet myös osaksi Saagaway ™ -tuotevalikoimaa. Koska kunnioitus luontoa ja metsää kohtaan ovat tekemisemme perustana, on tuotteisiin piirtynyt mm. eri luonnonelementtejä kuvaavia merkkejä. Myös riimujen symbolit ovat kaivertuneet katajan vahvalle pinnalle.

Mitä sinä haluat vahvistaa elämässäsi, mitä haluat kutsua luoksesi? Millaiset symbolit tai merkit sinä tarvitset juuri nyt?

Jaksaa, jaksaa…

Kun itse tekee, tuppaa tulemaan priimaa…. tai jotain sinnepäin! Kyllä on ollut kärsivällisyys koetuksella näiden tietoteknisten asioiden ja kotisivujen toteutuksen kanssa. Huh heijaa… Jaksaa, jaksaa… Kärsivällisyys on ollut koetuksella enemmän kuin tuhat kertaa. Olen kyllä päivittänyt aikaisempia kotisivujani mutta näin paljoa en ole ikinä edes kuvitellut tekeväni – tai osaavani, kuin mitä näiden sivujen kanssa on tullut ährätyksi! Kärsivällisyys on toinen nimeni… haahha.

Mutta ihminen oppii, kun asioita toistetaan riittävän monta kertaa. Se on tullut taas todistetuksi! Kunhan saan nyt nämä hakukoneoptimoinnit ja kaikenmaailman yoastseotitlenalytics-vihreät pallukat kohdilleen, niin sitten voi alkaa harjoitella säätää tätä blogin ulkoasua vähän kukoistavammaksi. Mutta joo. En ole guru tällä maaperällä – kaukana siitä. Mutta halu oppia on lienee se kaikkein tärkein pointti. Vai mitä mieltä olet?

Ihan ekat kotisivuni olivat ammattilaisen ystäväni suunnittelemat ja tekemät. Ne luotiin sen hetkisen trendin mukaisesti ja Kotisivukoneen pohjaan. Aika kului, sivut ”vanhenivat”, tarve loppui ja homma oli jäähyllä useita vuosia. Syntyi uusi tarve, tuli uusi palveluntarjoaja Wix, uusi osoite. Ystäväni teki pohjatyön ja sitten itse räpelsin sisältöjä. Wix oli helppokäyttöinen. Tekemiseltäni puuttui kuitenkin fokus ja homma paisui vähän sinne sun tänne, kunnes laitoin sen taas jäähylle hautumaan.

Kun aloitin näiden sivujen parissa, ei minulla ollut minkäänlaista käryä WordPressistä. Kärsivällisesti ystäväni on ohjannut minua jälleen ja laittanut minut nyt todellakin kärvistelemään oppiakseni vaikka mitä! En olisi kuunapäivänä uskaltanut uneksia, että voin ja uskallan velloa näin innokkaasti niin niin niin epämukavuusalueellani!

”Oli vain puu, sitten puukiekko ja valtava halu tehdä siitä jotain.”

En tule edelleenkään toimeen ilman ystävääni näiden sivujen kanssa. Olen siis vasta oppimiseni alkutaipaleella kotisivujen ihmeellisessä maailmassa. Mutta tämän prosessin ansiosta ja sen aikana en ole vain tehnyt sivuja. Niiden avulla ja tämän tekemisen kautta on koko asia ja itse tuote saanut sellaisen muodon ja hengen, mikä se ei ideani alkuvaiheessa ollut lainkaan. Silloin oli vain puu, sitten puukiekko ja valtava halu tehdä siitä jotain.

Nyt on selkeä ymmärrys, suunta sekä brändi. Ja nyt tuolla kokonaisuudella on nimi, joka oli heti ensihetkestä lähtien SE nimi. Olen käyttänyt satoja tuskaisia tunteja ymmärtääkseni itsekin, mistä oikein on kyse ja mitä haluan muille kertoa – niin tekstien kuin itse tuotteidenkin muodossa. Tästä syystä siis kipuilin myös kaikki tekstit itse ja ajoittain olin aivan pöpelikössä ajatusteni kanssa. Mutta kirjoittaminen jäsensi ajatukseni ja kirkasti idean.

”Todellinen viisaus ja ymmärrys joka hommassa tulee siitä, että näet itse vaivaa tekemisesi eteen.”

Kiitän siis viisasta ystävääni, joka tuskailuistani huolimatta on kärsivällisesti puskenut minua jatkamaan eteenpäin sekä itse teknisten asioiden mutta myös sivujen varsinaisen sisällöntuottamisen osalta. Ymmärrän, että se on ollut tämän koko prosessin sydän, joka vain oman tekemiseni kautta on lopulta saatu sykkimään siihen tahtiin, kuin sen on tarkoitus sykkiä.

Olen aina arvostanut alkuperäistä enkä siitä syystä ole harrastanut koskaan copy – paste -taktiikkaa. Se ei opeta mitään eikä ketään. Todellinen viisaus ja ymmärrys joka hommassa tulee siitä, että näet itse vaivaa tekemisesi eteen. Eikös tarkoitus ole kuitenkin ymmärtää ja oppia, kasvaa omaksi itsekseen – ei kopioida elämää tai mitään muutakaan kenltäkään toiselta. Be Unique – Be Y.O.U! Oppia ikä kaikki.

Muutoksen tuulet puhaltavat

Miten sinä olet selvinnyt nyt, kun maailma ympärillämme yht’äkkiä tuntuu menevän kiinni? Millaisia tunteita sinussa on herännyt ja miten olet noiden tunteittesi kanssa pärjännyt, kun tuo näkymätön uhka muutamassa hetkessä laittoi maailmanjärjestyksen uusiksi? Eikä mikään muu ole varmaa, kuin epävarmuus? Tai ehkä ainut varmuus onkin siinä, että muutoksen tuulet puhaltavat.

Tämä hetki on meille kaikille se, jolloin joudumme väkisinkin laittamaan myös henkilökohtaista elämämme uuteen järjestykseen. Se, mikä vielä eilen toimi, saattaa jo olla mennyttä tänään. On vain tämä hetki – nyt – jonka ohjauksessa meidän itse kunkin on mentävä. Eikä turvaa tuo nyt raha, maallinen mammona tai tittelit.

Moni asia tulee todellakin olemaan uudessa järjestyksessä sitten, kun tämä todeksi muuttunut katastrofielokuva on vihdoin pyörinyt lopputekstien kohdalle. Ja luonto muistutti kauniisti siitä, miten nopeasti se toipuu, kunhan ihminen sille antaa mahdollisuuden. Kiinassa näkyy sininen taivas, Delfiinit ovat palanneet Italian rannikolle nyt, kun laivaliikennettä ei ole, Venetsian kanaalit ovat kristallin kirkkaat… ja tämä kaikki vain muutamissa viikoissa!

Nyt on ehkä pakollinen hetki pohtia omaa suhdettaan muutokseen. Niihin ajatuksiin, joita luomme ja jotka muovaavat todellisuuttamme ja kutsuvat tietynlaista energiaa puoleensa. Siihen tapaan, jolla käsittelemme kohtaamiamme asioita.

”…miten toimit ja millaisille ajatusille annat vallan.”

Kun elämämme lattiaa lakaistaan nyt enemmän tai vähemmä isommalla luudalla, niin pysähdy miettimään, onko kyse sellaisesta asiasta tai tapahtumasta, johon et voi vaikuttaa etkä voi sitä hallita. Vai onko kyseessä asia, johon voit vaikuttaa – mutta et voi sitä hallita. Tai kenties on kyse asiasta tai tapahtumasta, johon voit sekä vaikuttaa että voit sitä myös hallita. Mieti sitten tämän pohjalta. miten käsittelet asiaa, miten toimit ja millaisille ajatuksille annat vallan.

Muistathan, että energia kertautuu ja nyt, kuten aina, on erityisen tärkeää, millaista energiaa sinä luot ympärillesi ja sitä kautta kollektiiviseen energiakenttään. Pidetään ajatukset valossa tässä haastavassa ajassa, mikä nyt maailmaa koettelee. Paljon kaunista on ympärillämme ja kaunista on tulossa ja tuo kauneus syntyy sinusta! Muutos sisältää aina mahdollisuuden. Kun jotain vanhaa poistuu, antaa se tilaa uuden tulla. BE the energy you want to attract!

Pakkopysäytetty maailma

No, niinhän siinä sitten kävi, että kaikki keväälle suunnitellut live-myyntitilaisuudet on jouduttu perumaan. Tuntuu, kuin koko maailma olisi yht’äkkiä pakkopysäytetty ja muutamassa hetkessä vedettiin hätäjarru päälle. Mutta kaikelle on tarkoituksensa. Maailmanmeno on mielestäni ollut jo pitkään siinä vauhdissa, että olen odottanut, että joku pakkostoppi tulee. Itse asiassa odotin sitä jo aikaisemmin. Kaikki on liikkeessä, kaikki kasvaa ja saavuttaa lakipisteensä ja lopulta tulee hajoittava muutos. Näin luonnonvoimat toimivat ja me olemme osana tätä prosessia.

Nyt kun maailma on jokapuolella jylläävän viruksen voimalla pakkopysäytetty, käytetään ja täytetään tämä aika olemalla läsnä rakkaillemme. Mutta olemalla läsnä myös itsellemme – rehellisesti ja aidosti. Nyt on aivan loistava hetki tehdä arvoinventaariota. Palauttaa mieliimme, mikä sitten loppujen lopuksi on tärkeää ja kaikkein tärkeintä. Ja haastaa lisäksi itsemme miettimään, miten elämme normaalissa arjessamme nuo tärkeimmät arvomme todeksi. Elämmekö todella, vai kuvittelemmeko vain elävämme arvojemme mukaisesti?

”…kaikki, mihin keskityt, lisääntyy.”

Maailman tilanne on haastava. Huolestuminen ja jopa pelko on ymmärrettävää. Mutta muistathan, että kaikki, mihin keskityt, lisääntyy. Jos keskityt ja lamaannut pelkoon, annat sen voiman kasvaa. Voimme jokainen tehdä tässä haastavassa ajassa oman parhaamme olemalla lietsomatta hysteriaa, paniikkia tai pelkoa. Kasvata itsessäsi myönteisiä ajatuksia. Anna niiden voiman kasvaa. Pidä huolta itsestäsi ja toisista, muista hyvä käsi-, aivastus- yskimishygienia.

Rakkautta ja valoa meille kaikille tähän haastavaan aikaan! Moni asia tulee olemaan varmasti toisin, kun tästä selvitään kuiville. Aika näyttää, mitä se on maailmanlaajuisesti. Entä mitä sinä haluaisit sen olevan omassa arjessasi? Olisiko nyt hetki muutokselle?