Itsetuntemus

Itsetunto ja minäkuva muovaavat tarinaamme

Meillä kaikilla on oma tarinamme ja samalla olemme osa monen muun tarinaa. Joskus tarinamme vain hipaisevat toisiaan. Joskus ne taas kietoutuvat yhteen syvemmin; joskus jopa juuriaan myöten. Tarina voi olla sama mutta meillä jokaisella on siitä eri versiot ja kaikki ovat yhtä totta. Meidän tehtävämme on löytää minämme ja luoda itsemme näköinen tarina.

Itsetunto ja minäkuva muovaavat tarinaamme
PhotoRights KaisaN
Repaleinen, nupuillaan, usvassa, vahvana omassa voimassa… Millainen sinun itsetuntosi on? Mitä hyvä itsetunto oikeastaan edes tarkoittaa? PhotoRights@KaisaN

Synnymme jonkun lapseksi, johonkin perheeseen, tiettyyn yhteisöön, tiettyyn maahan, omanlaiseen kulttuuriin – sekä perheen että maan kulttuuriin – tiettyyn aikakauteen. Tämä kaikki muovaa sitä, miksi tulemme tai mitä uskomme olevamme. Millaiseksi identiteettimme, itsetuntomme, minäkuvamme muovautuu. Jokaisen itsetunto ja minäkuva muovaavat tarinaamme.

”Samalla vieraannumme yhä kauemmaksi sisäisestä äänestämme…”

Tai ehkä minäkuvasi onkin minäuskomus? Silloin se on jonkun toisen samassa tarinassa olevan käsitys meistä, eikä näin ollen totta. Mutta ihminen oppii, kun asioita toistetaan riittävän monta kertaa. Ja kun itsemme ulkopuolelta kuulemme sanottavan riittävän monta kertaa, millaisia olemme, miten meidän tulee toimia, mitä osaamme, mitä emme ja niin edelleen, alamme vähitellen uskoa nuo sanat todeksi. Samalla vieraannumme yhä kauemmaksi sisäisestä äänestämme, joka yrittää muistuttaa meille, keitä todella olemme ja mitä haluamme.

Muutos – elämänmittainen matka

On hyvä muistaa, että itsetuntoa ja minäkuvaa voi kehittää ja harjoittaa läpi elämän. Kun olemme oppineet tietynlaisen mentaalisen mallin – tavan toimia – voimme lähteä muuntelemaan tätä mallia, mikäli se aiheuttaa meille epätyydyttäviä tuloksia. Usein pienikin näkökulman muutos auttaa. Ensin on kuitenkin tiedostettava muutosta kaipaavat kohdat. Ja nuo kohdat ovat usein juuri niitä kipeitä kohtia itsessämme. Apulanta-yhtyeen Sipe Santapukkia lainatakseni, ”ihminen valaistuu, kun hän tulee tietoiseksi pimeistä puolistaan”.

”Tapahtuuko muutos sinulle vai sinussa?”

PhotoRights@KaisaN

Myönteinenkin muutos saattaa pelottaa. Ja kun muutoksen tuulet puhaltavat, rakentaa joku itselleen suojan – joku toinen taas ottaa tuulen voimakseen. Kumman sinä valitset? Löydätkö oman voimasi vai annatko jonkun muun valjastaa sen käyttöönsä? Tapahtuuko muutos sinulle vai sinussa?