Opas

Tervetuloa matkaan


Lämpimästi tervetuloa sivuilleni ja Saagaway’n matkaan. Olen Kaisa– oppimiskumppanisi ja oppaasi ja tarjoan sinulle välineitä kasvusi ja kehityksesi eväsrasiaan. Tai ehkä oletkin jo minua pidemmällä omassa saagassasi ja työkaluni tarjoavat sinulle vahvistuksen jo olemassa olevaan tietoosi. Tai – kenties ne antavat sinulle täydentäviä välineitä, joilla voit olla avuksi jonkun toisen saagassa.  

PhotoRights@KaisaN

Oma tarinani on kulkenut pitkän tien ollakseen juuri tässä ja nyt. Matkani ei ole soljunut hyvin päällystetyllä elämän high way:llä premium-luokan menopelillä. Se on pikemminkin ollut kivikoisella polulla tarpomista ja hetkittäin itse polkukin on ollut hukassa. Mutta tuo kaikki kompurointi on ollut tarpeellista, jotta olen kehityksessäni ja kasvutarinassani tässä pisteessä, missä juuri nyt olen.  

”…ensimmäisen kerran todella koin tarvitsevani pelastusrengasta.”

Kun elämänpolkuni alkoi muuttua kovin kivikkoiseksi, heitti oma kasvu- ja eheytymismatkani minut värien maailmaan ja kouluttauduin väriterapeutiksi – koloristiksi. Tuo koulutus annettiin eteeni hetkellä, jolloin ensimmäisen kerran todella koin tarvitsevani pelastusrengasta. Ja tuon matkan aikana sukelsin hetkittäin pinnan alle syviin vesiin etsimään joskus kipeitäkin vastauksia itsestäni.

Lisää kasvun tulipilareita

Joskus aikoja sitten 1990-luvun loppupuolella luin artikkelin ruotsalaisesta kuvataiteilijasta, joka asui saaressa ja teki veda-taidetta. Vuosia vieri lähes 15, ennen kuin aika kohdallani oli kypsä ja kävin Vedic Art -kuvataiteen peruskurssin.

”…mutta tarvitsin tämänkin avauksen itseeni…”

Vedic Art oli elämässäni käänteentekevä. Siitä alkoi matka, joka on avannut uudenlaisen tavan nähdä, kokea ja käsitellä asioita – ei pelkästään maalaamisen kautta vaan myös päivittäisessä elämässäni. Kouluttauduin myös Vedic Art -opettajaksi, minkä jälkeen polkuni johdatti intialaisen päähieronnan ja intialaisen jokikivihoitajan koulutuksiin ja vietin satoja tunteja ihania asiakkaitani hoitaen.

Siveltimet elämäsi tauluun PhotoRights@KaisaN

”Kouluttauduin rentoutus- ja hypnoosiohjaajaksi sekä mentaalivalmentajaksi.”

Kun oman elämäni temppurata kävi hetkittäin jopa sietämättömän vaativaksi, aloin siirtää tekemiseni painopistettä siten, että pystyisin antamaan ihmiselle itselleen työkaluja itsensä auttamiseksi. Kouluttaudun rentoutus- ja hypnoosiohjaajaksi sekä mentaalivalmentajaksi. Jälkimmäistä olen tehnyt myös parikymmentä vuotta päivätyössäni yksilö- ja ryhmävalmentajana sekä koulutussuunnittelijana. Työssäni olen vuosien varrella kehittänyt erilaisia materiaaleja ja halusin alkaa tehdä niitä myös työni ulkopuolella. Olin jo pitkään pohtinut, miten saisin hyödynnettyä värejä laajemminkin kuin vain väritulkinnoilla. Lopulta löysin vastauksen ja se oivallus on nyt työstetty hyödynnettäväksesi Saagawayn tuotevalikoimassa.

Elämäni korut

Nuoruuteni toiveammatti oli kultaseppä. Elämä kuitenkin kuljetti toisaalle eikä minusta tullut kultaseppää. Mutta koruharrastus sen sijaan valtasi elämäni aikuisiällä. Muistan vieläkin, kun kolmisenkymmentä vuotta sitten hankin ensimmäiset korupihtini (jotka muuten edelleenkin ovat käytössä). Ne maksoivat silloin pienen omaisuuden ja kun niillä ensimmäisiä korulankoja väänsi, tuntuivat pihdit kädessäni aika kömpelöiltä. Siitä se lähti eikä paluuta ole ollut. Materiaalit vain ovat vuosien varrella vaihdelleet.

PhotoRights@KaisaN

Luonnonmateriaalit ja puiden energia

Myös luonto on ollut aina lähellä sydäntäni. Kaikki se rauha, voima, viisaus mitä luonto tarjoaa, kun vain annamme sille mahdollisuuden koskettaa itseämme. Ja kaikki se viisaus, mikä meissä on, kunhan uskallamme antaa vastausten nousta hiljaisuudesta käsin. Aloin kiinnostua yhä enemmän luonnonmateriaaleista ja puiden energiasta. Mielessäni alkoi pian pyöriä ajatuksia siitä, miten niitä saisi työstettyä koruiksi asti.

”Mutta eräänä elokuun tummana yönä palaset loksahtivat kohdilleen…”

Ajatuksesta ja ideasta tekoihin oli kuitenkin vielä matkaa. Materiaalit ja niiden työstäminen vaati pohdintaa. Mutta eräänä elokuun tummana yönä palaset loksahtivat kohdilleen, kun rinnalleni kirjaimellisesti käveli mies, jonka kanssa ideat alkoivat muuttua teoiksi. Hänen rakkautensa luontoon, ymmärryksensä puun työstämiseen ja työvälineiden käsittelyyn tuotti pian raakamateriaaleja ensimmäisten prototyyppien ja työmenetelmien kokeilemiseen. Ja siitä lähti vähitellen rakentumaan sekä uniikki korumallisto että materiaalit puuriimuhin.

Puusaagasta Saagawaylle

Olen elänyt lähes koko elämäni tarinoiden keskellä, sillä äitini oli armoitettu tarinan kertoja. Nuo tarinat olivat elettyä elämää, sitä suullista perimätietoa, joka yhdisti minut syvemmälle juuriini. Sinne mistä olen lähtöisin, mihin oman tarinani siemen on kylvetty.  Kaikki tapahtumat, paikat, asiat, ihmiset … osa niistä syvälle juurtuen, osa vain hipaisten, mutta kaikki muovaten minua, aivan kuten sinun tarinasi sinua. Kun mietin erään metsäreissun jälkeen marjoja peratessani, minkä nimen antaisin tuotteilleni, tuli mieleeni puusaaga.

Mutta… puusaaga rajaisi tarinan vain yhteen osaan, eikö totta? Tavoitteena on tarjota erilaisia työvälineitä, joissa voisi yhdistyä erilaisia asioita, jotta mahdollisimman moni saisi käyttöönsä juuri itseään parhaiten palvelevan työkalun. Niinpä tarinatuokio ystäväni kanssa alkoi lopulta hahmottaa nimeksi Saagaway. Niinpä! Se antaa kaikille tarinoille mahdollisuuden hipaista toisiaan ja jopa kietoutua yhteen rajaamatta mitään tai ketään pois. Koen sen myös olevan tribuutti oman saagani vahvalle tarinankertojalle – äidilleni.

Ja nyt me hipaisemme toisiamme ja tulemme osaksi tarinaa. Tervetuloa Saagawaylle!