Värit

Värien voima

Värit ovat kulkeneet ihmisen historiassa kautta aikojen. Värien voima – energia – tunnettiin jo muinaisissa kulttuureissa ja esimerkiksi valo- ja väriparantaminen ovat vanhimpia käytettyjä hoitomuotoja niin fyysisissä kuin psyykkisissä epätasapainotiloissa. Väri on valoa etkä pimeässä voi erottaa värejä. Värit liittyvät myös ihmisen energiajärjestelmään, jossa energiakeskuksia on kymmeniä tuhansia mutta pääenergiakeskuksia on nimetty seitsemän – aivan kuten sateenkaaressa on värejä. Intiassa hindut nimittivät nämä energiakeskukset chakroiksi. Tietyt värit edustavat tiettyjä energiakeskuksia ja sijoittuvat kehossa tiettyihin kohtiin.  

PhotoRights@KaisaN

”Maailmankaikkeudessa kaikki värähtelee jollain taajuudella. Myös eri värit värähtelevät eri tavoin.”

Värejä voidaan tarkastella monenlaisista näkökulmista. Väreillä on kulttuurisia eroja ja eri uskonnoissa värien symboliikka on vahvaa. On myös erilaisia värioppeja kertomassa omanlaista totuuttaan. Goethen ja Ittenin lienee tunnetuimmat.

Maailmankaikkeudessa kaikki värähtelee jollain taajuudella, joten myös eri värit värähtelevät eri tavoin. Tee pieni koe. Ota sininen ja punainen villalankakerä. Istu silmät suljettuina ja pyydä joku asettamaan avoimelle kämmenellesi sininen ja toiselle kämmenelle punainen lankakerä. Uskallanpa väittää, että hyvin nopeasti silmät suljettuinakin tiedät, kumpi on kummassa kädessä. Punainen lämmittää ja sininen tuntuu viileältä.

PhotoRights@KaisaN

Kun värien vaikutuksia on tutkittu, on esimerkiksi punaisen havaittu lisäävän elimistössämme adrenaliinin tuotantoa. Punainen onkin kaikista väreistä kuumin – sillä on pisin aallonpituus spektrissä. Ehkäpä tästä syystä punainen lankakerä alkoi lämmetä kämmenelläsi ja tunnistit sen helposti. Sinisen vaikutuksesta elimistö alkaa puolestaan vapauttaa rauhoittavia aineita. Vaaleanpunainen rauhoittaa aggressiivisesti käyttäytyvän ja esimerkiksi haava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä. Oppiminen puolestaan tehostuu keltaisessa ympäristössä… ja niin edelleen.

Värit vuorovaikutuksessa

Suurin osa ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta ja viestinnästä tapahtuu ilman sanoja ja väreillä on merkittävä osa tässä sanattomassa viestinnässä. Värien voima ihmisen mieleen on vahva mutta emme vain tule sitä välttämättä miettineeksi, sillä värit vaikuttavat tiedostamattoman mielemme tasolla. Kun ymmärrämme tämän, voimme käyttää värejä ja niiden voimaa myös tietoisesti hyväksemme.

Intuition ohjauksessa

Reilut 15 vuotta sitten kouluttautuduin koloristiksi (ammattinimikkeeltä Elämän Värit Koloristi), Koulutuksen aikana sukelsin sisäisiin väreihini, aloin ymmärtää, miten ne toimivat minussa ja kuinka ne avasivat väylää itsetuntemukseen, minun tarinaani – saagaani. Matka ei todellakaan ollut aina helppo ja se vaati paljon työstämistä ja sulattelua. Mutta se avasi ymmärrystäni siitä, että värit todellakin toimivat meissä intuitiivisesti.

”Värit toimivat meissä todellakin intuitiivisesti.”

PhotoRights@KaisaN

Lopullisen vahvistuksen asialle sain antautuessani Vedic Art -taiteen maailmaan. Valitsemme värit, joita meidän on työstettävä saadaksemme jonkin asian itsestämme ulos, käsitelläksemme sen ja voidaksemme tarvittaessa transformoida – muuttaa – sen. Kun koloristina olen tehnyt asiakkailleni väritulkintoja, olen saanut lähes poikkeuksetta kuulla hämmentyneen lausahduksen; ”Kuinka sinä voit tietää kaiken tuon minusta, kun emme edes tunne toisiamme?” Ja yhtä poikkeuksetta vastaan, että niinpä, sinä olet valitsemasi värit ja minä vain avaan ne sinulle.

Värit ovat tunteita

PhotoRights@KaisaN

Tietyt värit vetävät erilaisissa tilanteissa enemmän puoleensa. Toiset taas saattavat tuntua hankalilta, jopa vastenmielisiltä. Mutta mielestäni ei ole oikeita tai vääriä värejä. On vain värejä, jotka syystä tai toisesta toimivat meissä tai tietyissä tilanteissa paremmin tai huonommin.  Värit ovat sisäistä intuitiivista tietoamme ja ne vaikuttavat meissä ja ympäristössämme voimakkaasti, sillä viestimme alitajuisella tasolla väreillämme – tai niiden puutteella. Jonkun tietyn värin valinnalle on aina joku syy – valinta on tiedostamaton tai joskus jopa tietoinen. Ilmaisemme väreillä tunteitamme. Mikä on sinun tunteesi, sinun värisi – juuri nyt?

Kun valitset Saagaway’n tuotteista värillisiä koruja, tee valintasi intuitioosi luottaen. Jos haluat käyttää värejä vahvemmin hyvinvointisi tueksi, tutustu myös Saagaway Prints –tuotteisiin. Sieltä löydät lempeän vahvat välineet itsetuntemuksesi ja kokonaisvaltaisen hyvinvointisi tueksi.