Värit

Näin värit vaikuttavat meihin

Väri on valoa etkä pimeässä voi erottaa värejä. Pimeässä on vain mustaa. Valkoisessa valossa onkin kaikki värit, sillä valo voidaan hajottaa prisman avulla sateenkaaren väreiksi, punaiseksi, oranssiksi, keltaiseksi, vihreäksi, siniseksi, indigoksi ja violetiksi. Toisaalta myös musta sisältää kaikki värit mutta toisin kuin valkoinen. Musta saadaan, kun kaikki värit sekoitetaan keskenään. Silloin et voi erottaa yksittäisiä värejä toisistaan. On vain musta, joka peittää.

PhotoRights@KaisaN

Värien voima

Värit ovat kulkeneet ihmisen historiassa kautta aikojen. Niiden voima – energia – tunnettiin jo muinaisissa kulttuureissa ja esimerkiksi valo- ja väriparantaminen ovat vanhimpia käytettyjä hoitomuotoja niin fyysisissä kuin psyykkisissä epätasapainotiloissa. Värit liittyvät myös ihmisen energiajärjestelmään, jossa energiakeskuksia on kymmeniä tuhansia mutta pääenergiakeskuksia on nimetty seitsemän aivan kuten sateenkaaressa on värejä. Intiassa hindut nimittivät nämä energiakeskukset chakroiksi. Tietyt värit edustavat tiettyjä energiakeskuksia ja sijoittuvat kehossa tiettyihin kohtiin.  

”Maailmankaikkeudessa kaikki värähtelee jollain taajuudella. Myös eri värit värähtelevät eri tavoin.”

Värejä voidaan tarkastella monenlaisista näkökulmista. Väreillä on kulttuurisia eroja ja myös eri uskonnoissa värien symboliikka on vahvaa. Toiselle esimerkiksi musta saattaa liittyä kuolemaan, toiselle se taas tuo mukanaan elämän.  On myös erilaisia värioppeja kertomassa omanlaista totuuttaan. Goethen ja Ittenin lienee tunnetuimmat.

Maailmankaikkeudessa kaikki värähtelee jollain taajuudella. Myös eri värit värähtelevät eri tavoin. Tee vaikkapa pieni koe. Ota sininen ja punainen villalankakerä. Istu silmät suljettuina ja pyydä jotakuta asettamaan avoimelle kämmenellesi sininen ja toiselle kämmenelle punainen lankakerä. Uskallanpa väittää, että hyvin nopeasti silmät suljettuinakin tiedät, kumpi on kummassa kädessä. Punainen lämmittää ja sininen tuntuu viileältä.

PhotoRights@KaisaN

Kun värien vaikutuksia on tutkittu, on esimerkiksi punaisen havaittu lisäävän elimistössämme adrenaliinin tuotantoa. Punainen onkin kaikista väreistä kuumin – sillä on pisin aallonpituus spektrissä. Ehkäpä tästä syystä punainen lankakerä alkoi lämmetä kämmenelläsi ja tunnistit sen helposti. Sinisen vaikutuksesta elimistö alkaa puolestaan vapauttaa rauhoittavia aineita. Vaaleanpunainen rauhoittaa aggressiivisesti käyttäytyvän ja esimerkiksi haava paranee nopeammin vihreässä ympäristössä. Oppiminen puolestaan tehostuu keltaisessa ympäristössä ja niin edelleen.

Värit vuorovaikutuksessa

Oma mielenkiintoni väreihin heräsi 1990-luvun alkupuolella. Silloisen työni kautta kiinnostuin siitä, miten värit toimivat ihmisten välisessä vuovaikutuksessa. Suurin osa vuorovaikutuksesta ja viestinnästä tapahtuu ilman sanoja ja väreillä on merkittävä osa tässä sanattomassa viestinnässä.   Emme vain tule sitä välttämättä miettineeksi, sillä värit vaikuttavat tiedostamattoman mielemme tasolla. Ja toisaalta kun ymmärrämme tämän, voimme käyttää värejä ja niiden voimaa myös tietoisesti hyväksemme. Värien voima ihmisen mieleen on niin vahva, että sitä käytetään tietoisesti hyväksi muun muassa sisustussuunnittelussa.  Mietipä hetki vaikkapa ravintoloiden värimaailmaa. Kuinka monta kertaa muistat ruokailleesi ja viettäneesi rattoisaa iltaa vaikka violetin tai sinisen sävyisessä ravintolassa? Luulenpa, että maukkaimmat muistot löytyvät sellaisista paikoista, joiden sisustukseen on upotettu mieluummin punaisen, oranssin ja ruskean sävyjä.

Intuition ohjauksessa

Reilut 15 vuotta tietoisesta ensi kosketuksestani väreihin, alkoi elämä kurittaa minua oikein kunnolla. Tämä johdatti minut kouluttautumaan koloristiksi (ammattinimikkeeltä Elämän Värit Koloristi). Siitä alkoi reilun vuoden kestänyt matka syvemmälle väreihin. Sukelsin sisäisiin väreihini, aloin ymmärtää, miten ne toimivat minussa ja kuinka ne avasivat väylää itsetuntemukseen, minun tarinaani – saagaani. Matka ei todellakaan ollut aina helppo ja se vaati paljon työstämistä ja sulattelua. Mutta se avasi entisestään ymmärrystäni siitä, että värit toimivat meissä todellakin intuitiivisesti.

”Värit toimivat meissä todellakin intuitiivisesti.”

PhotoRights@KaisaN

Lopullisen vahvistuksen asialle sain antautuessani Vedic Art -taiteen maailmaan. Kun tuo maailman vanhimpaan, vediseen tietoon pohjautuva taidemuoto alkoi raottua minulle, on sen jälkeen ollut täysin selvää, että valitsemme tiedostamattamme juuri ne värit, joiden parissa meidän on kulloinkin tarpeellista työskennellä. Valitsemme värin, jota meidän on työstettävä saadaksemme jonkin asian itsestämme ulos, käsitelläksemme sen ja voidaksemme tarvittaessa transformoida, muuttaa sen. Kun koloristina olen tehnyt asiakkailleni väritulkintoja heidän valitsemistaan väreistä, olen saanut lähes poikkeuksetta kuulla hämmentyneen lausahduksen; ”Kuinka sinä voit tietää kaiken tuon minusta, kun emme edes tunne toisiamme?” Ja yhtä poikkeuksetta vastaan, että niinpä, sinä olet valitsemasi värit ja minä vain avaan ne sinulle.

Värit ovat tunteita

PhotoRights@KaisaN

Tietyt värit vetävät erilaisissa tilanteissa enemmän puoleensa. Toiset taas saattavat tuntua hankalilta, jopa vastenmielisiltä. Mutta ei ole oikeita tai vääriä värejä. On vain värejä, jotka syystä tai toisesta toimivat meissä tai tietyissä tilanteissa paremmin tai huonommin.   Värit todellakin ovat sisäistä intuitiivista tietoamme. Mutta ne vaikuttavat meissä ja ympäristössämme voimakkaasti, sillä viestimme alitajuisella tasolla väreillämme – tai niiden puutteella. Jonkun tietyn värin valinnalle on aina joku syy – valinta on tiedostamaton tai joskus jopa tietoinen. Ilmaisemme väreillä tunteitamme. Mikä on sinun tunteesi, sinun värisi – juuri nyt?